Меню
Новини ∙ Kabinet.bg

Психично здраве в женски род: Kabinet.bg разговаря с...

Да се говори за психично здраве тези дни не е модерно – наложително е. Светът се промени, представите ни за това кои сме, кое е важно за нас, кое ни дава смисъл, са все по-крехки и оцветени от “нов ред” - вътрешен и външен. Всъщност това е просто реалността – тук и сега. Как се справяме с нея, справяме ли се, как съхраняваме и преоткриваме себе си?

Kabinet.bg – виртуалната клиника за спешна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа, създадена през 2020 година в отговор на пандемията, започва разговор по темата.

Психичното здраве не е запазена територия на определена група хора.  Макар всички да съ-преживяваме обстоятелствата, преживяванията ни са различни.

Какво е да си жена по време на пандемия? Как се съвместява работата от къщи с грижите за семейството и близките? Има ли нов смисъл женствеността? Как изглежда тя зад маската? Какво е женско психично здраве?

С подкрепата на Български фонд за жените Kabinet.bg започва да търси отговори (или - нови въпроси), които да осветлят темата. Кампанията „Психично здраве в женски род“ е за онези в затруднение и за всички, които вярваме, че психотерапията е основно човешко право. Започнахме в Международния ден за правата на човека, със събитие, което събра заедно хора да споделят опит и такива, които искат да чуят, да потърсят себе си в думите, да погледнат собствените си преживявания в огледалото на другия. Продължаваме с настоящата поредица през целия март, една алтернатива на празнуването на женските теми около 8-и март.

Пренебрегват ли жените собствените си потребности в желанието да се справят в трудна ситуация? Срамуват ли се да потърсят помощ? Как се справят в ситуация, която е толкова нова и непозната – за всички? Има ли такова нещо като „женски теми“?

Готови и универсални отговори няма, но има разговор.

Избираме 8 жени с различни истории, професии и опит, с които да разговаряме по темата. Очаквайте.