Меню
Новини ∙ Kabinet.bg

Български фонд за жените и Kabinet.bg стартират програма за безплатна психотерапевтична помощ

Достъп ще има всяка жена или момиче в затруднение или риск, като подкрепата ще обхване хора от всяка точка на страната, както и българи, живеещи в чужбина

  • На 10 декември отбелязваме Международния ден на правата на човека  с посланието, че всеки човек има право на своите чувства и преживявания, както и на навременен достъп до психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа;
  • Над 80% от потребителите на Kabinet.bg са претърпели лична загуба, имат затруднения в отношенията си, преживяват повишена тревожност, паник атаки или депресивни симптоми, отключени през последната година;
  • Над 65% от потребителите на Kabinet.bg са момичета и жени във възрастта от 12 до 85 години;
  • Убеждението на БФЖ и Kabinet.bg e, че навременният достъп до психотерапия и срещата с подходящ терапевт може да спести до 17% от разходите за последваща медицинска помощ.

София, 10 декември 2021 г.
Пандемията от Covid-19 влоши масово психичното здраве на хората по света. Световната здравна организация предупреждава за критична нужда правителствата и гражданският сектор да започнат разговор по темата и да подкрепят психичното здраве.
Български фонд за жените и Kabinet.bg, виртуалната клиника за спешна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа, се присъединяват към призива на СЗО да спре неглижирането на проблема и поставят началото на дългосрочна програма за безплатна подкрепа на жени и момичета в затруднение и риск. Кампанията стартира на Международния ден на правата на човека, отбелязван от държавите членки на ООН вече 73 години, с посланието, че всяка жена има право да изпитва различни чувства и да има достъп до навременна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа.
В България се наблюдават безпрецедентно влошаване и тежки, дългосрочни ефекти на пандемията върху психиката и емоциите на жените, които изпълняват усложнени роли на първа линия: учителки, медицински работнички, майки, дъщери, служителки без възможност и право на домашен офис, предприемачки, жени на изкуството и свободните професии и много др. През изминалите две години, всеки месец поне една жена загива трагично насилствено и след продължила с години нездравословна семейна ситуация на домашно насилие. Посланията на кампанията подчертават правото на всяка жена да чувства пълния спектър от преживявания, включително и най-негативните, без да се чувства виновна за това какво изпитва или мисли и да потърси помощ от професионалисти.

От Български фонд за жените дълбоко вярваме, че кампанията и партньорството с Kabinet.bg, които ще предоставят безплатна психотерапевтична помощ на жени и момичета, са изключително необходими и навременни.
Още в началото на Covid-19 пандемията с тревога предупреждавахме институциите и обществеността, че е много вероятно жените да бъдат непропорционално засегнати - сигналите за домашно насилие и броят убити жени рязко се повишиха още по време на първия локдаун. Наблюдавахме как ситуацията с безработицата и бедността се влошава, особено при жените, а тези, които все пак останаха наети, поеха двоен и троен товар, работейки от и в дома си и грижейки се за деца или възрастни роднини.
Искаме да кажем на жените, че няма правилни или грешни емоции или мисли, че е нормално да чувствате тревога, да сте уплашени, да сте уморени, да сте ядосани, че не сте сами, независимо как се чувствате и че има кой да ви чуе”, коментира Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Фонда.

От БФЖ припомнят и за данните, изнесени наскоро от Прокуратурата за троен ръст в делата за домашно насилие през първото полугодие на 2021 г.   
През изминалата  година екипът на Kabinet.bg е осъществил над 4,500 сесии с потребители на възраст между 6 и 85 години – на живо, чрез видео връзка, по телефон, чат и имейл. 65% от потребителите са от населени места извън София – малки градове, села, където липсва социална инфраструктура и услуги, както и с хора в емиграция и др.
Причините да бъде потърсена подкрепа от психотерапевт включват усилване на страховете, паник атаки, самонараняване, хранителни разстройства, влошаване на отношенията с близките и на работното място, загуба на близък, фобии, рисково поведение, загуба на работа и доход, насилие. По време на продължаващата вече близо 2 години пандемия остават дългосрочни последици на всички нива в обществото, включително загуба на доходи, загуба на смисъл във връзка с всичко случило се, смесване на реалност и фантазия, чувство за невидима заплаха, криза на доверието и принудата да живеем в несигурност и неяснота.

“Covid-19 кризата стана повод да отпаднат част от предразсъдъците и стигмата към психичното страдание и търсенето на помощ. Всеки човек има нужда да бъде чут и разбран. Всеки преживяващ психично страдание и болка има право да бъде поет и изслушан от професионално обучен психотерапевт.
Голяма част от хората, с които работи Kabinet.bg, никога преди не са имали достъп до психотерапия. Данните на дългогодишните изследвания в ЕС свидетелстват, че успехът на професионалната психотерапия е гарантиран в средно 65-72% от случаите, а в страните от ЕС, където психотерапевтичната подкрепа е част от здравната система, разходите за общопрактикуващата медицина отбелязват спад от 17%, a посещенията на лекарския кабинет – до 49% при хората, посещаващи психотерапевт“ - каза Цветелина Йосифова, психотерапевт, ръководител на Kabinet.bg.

Връзката с професионалния екип психотерапевти се осъществява на www.kabinet.bg - на безплатен телефон 0800 20 20 2, имейл info@kabinet.bg, на живо за София и/или във видео сесия. Сесиите могат да бъдат индивидуални, семейни и групови.

ПОВЕЧЕ ЗА: 
Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска фондация, която подкрепя  местни неправителствени организации, колективи и активисти, работещи за правата на жените и за постигане на реална равнопоставеност на половете във всички сфери на живота. Визията на БФЖ е всички жени и момичета да живеят в справедлив свят, в който техните избори са зачетени и гласовете им са чути. Мисията на Фонда е изграждането и развитието на женското движение в България чрез мобилизирането на ресурси на национално и международно ниво.

Kabinet.bg e учебна клиника за спешна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа, създадена от Българското общество по психоанализа и групова анализа  (БОПГА). БОПГА е неправителствена организация, с екип от професионални психотерапевти с най-висок ценз за обучение и практикуване – по български и международни стандарти за индивидуална и групова психотерапия, и психотерапевти в напреднал етап на обучение, работещи под супервизия. Психотерапевтите в Kabinet.bg имат сериозен професионален опит, с компетентност в широк спектър проблематика: тревожно-депресивни състояния (депресия, фобии, паник атаки, натрапчиви мисли), травматични преживявания и загуби, проблеми на пола и сексуалната ориентация, хранителни разстройства, зависимости, детско-юношески поведенчески проблеми и др.